25.09.15 – Ahrenshoop

| Geen reacties

Een onbeduidend kaf in het uiterste noorden van Duitsland, aan de Oostzee.

De naam ken ik van een gedichtencyclus van Johannes R. Becher, waarnaar ik hier al verwezen heb en waaruit ik zelfs een gedicht geciteerd heb en van een beetje commentaar voorzien. Had ik de naam vroeger al ontmoet? Best mogelijk, maar dan is dat volledig uit mijn geheugen verdwenen.

In de eerste helft van het jaar hebben we dat noorden van Duitsland bezocht, met zelfs een stukje Polen erbij (Stettin met name). Daarbij hebben we achtereenvolgens gelogeerd in Neubrandenburg, Stralsund en Schwerin. Vanuit Stralsund hebben we een daguitstapje gemaakt naar Ahrenshoop, eerst een stuk met de trein, dan met de bus. Die stopte in het midden van het dorp, aan de hoofdstraat, die de enige grote straat van het dorp is. En van daaruit hebben we dan een lange wandeling gemaakt, die ondanks de enorm sterke wind, vooral aan de kust, enorm is meegevallen.

De tocht ging eerst langsheen de ‘Bodden’ – een woord dat ik nog nooit was tegengekomen. Het betekent ondiepe, soms begroeide wateren dicht bij zee, een soort strandmeren dus. Dan door een lange dreef naar de kust; de waterlijn verliep helemaal beneden en gelukkig kwam de wind vanuit zee, anders waren we vast de zee ingewaaid. Er waren maar weinig plekken waar je naar beneden, naar het eigenlijke strand kon gaan, en overal stonden waarschuwingsbordjes, dat de zandkust kon afbrokkelen als je te dicht bij kwam. Naar het schijnt zou zodoende een zeventigtal meter verdwenen zijn tijdens de laatste tweehonderd jaren, ondanks of dankzij het feit dat de Oostzee hier geen getijden kent.

Op één plek, dicht bij de dorpskern, kon je wel zonder problemen naar beneden, en daar waren dan ook heel wat badgasten bezig te zwemmen in zee of te vliegeren.

Bijgebleven zijn me ook de bijzondere architectuur van vele oudere huizen met hun strodaken en hun vakmansgevels. En een tuin bij een kunstenaarshuis waar vele mooie kleine beeldhouwwerken buiten stonden.

De Bodden

De Bodden

Een van de huizen die we onderweg tegenkwamen

Een van de huizen die we onderweg tegenkwamen

In de tuin van een kunstenaar...

In de tuin van een kunstenaar…

De kustlijn van Ahrenshoop

De kustlijn van Ahrenshoop

Caspar David Friedrich...

Caspar David Friedrich…

Strandgenoegens

Strandgenoegens

ahrenshoopZoals ik onlangs leerde was Ahrenshoop ook een kunstenaarskolonie, een beetje zoals het bekendere Worpswede (en bij ons, Sint-Martens-Latem op het einde van de negentiende, begin twintigste eeuw). Er verscheen een eenvoudig en simpel journalistiek, maar ook instructief boekje over: Kristine von Soden: Ahrenshoop; Balancieren auf der Meerschaumlinie (:Transit Verlag, Berlin, s.d.). Op een luchtige wijze schetst de schrijfster hoe dat dorp tot zo’n kolonie geworden is, en hoe het zich doorheen de geschiedenis ontwikkeld heeft, en vooral wie er zoal kwam. Brecht bv. en zijn vrouw, maar uiteraard ook Becher, of Uwe Johnson als jongeman; en bv. Einstein. Naast heel wat schilders en schilderessen, waarover ik me niet kan uitlaten, omdat ik ze doodgewoon niet ken.

Die ontwikkeling naar een kunstenaarskolonie is begonnen op het einde van de 19de eeuw (zoals bij ons Sint-Martens-Latem dus) en heeft zich verder gezet tot ver in de twintigste eeuw; en nu nog verblijven er regelmatig kunstenaars, zij het voor een tijdje, zij het definitief. Zelfs tijdens de oorlog hebben zich enkele kunstenaars daar gedeisd kunnen houden in afwachting van betere tijden. In die tijd kwamen overigens ook leden van die rote Kapelle daar samen, om plannen te smeden en zich te ontspannen. Jammer genoeg werden die door de Gestapo opgepakt en grotendeels ter dood gebracht.

Het boekje is gelardeerd met uittreksels uit herinneringen van personen die in Ahrenshoop verbleven, of met gedichten van enige van hen; en met foto’s, meestal natuurfoto’s maar ook foto’s van toen beroemde tijdgenoten (een foto van Brecht e.a. bv. die ik nog nooit gezien had).

Lezenswaardig, niet enkel voor wie er ooit geweest is, ook al weze het dan maar één dag; maar vooral wellicht voor wie in de buurt wenst te reizen en een daguitstapje wenst te maken.

Print Friendly, PDF & Email
Delen:
Share

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


2 × 4 =