Goya, Redon, Ensor

| Geen reacties

Afgelopen zaterdag de tentoonstelling Goya, Redon, Ensor Groteske schilderijen en tekeningen bezocht in het Koninklijk Museum voor Schone kunsten in Antwerpen.

Vooral de werken van Goya en Ensor die er hingen waren mij al bekend van afbeeldingen. Ensor had ik uiteraard ook al in het echt gezien, maar Goya nog niet. Het meeste van Redon had ik zelfs op afbeeldingen nog niet gezien.

Het was een mooie tentoonstelling. De duistere dromerigheid van Redon sprak me evenzeer aan, als de scherp getekende satiren van Goya; deze laatste en Ensor kun je inderdaad ‘grotesk’ noemen, Redon veel minder volgens mij. Maar dat soort epitheta doet er uiteindelijk uiteraard niet veel toe.

Maar wat me vooral opviel: een vooroordeel dat ik al decennia koester, werd duidelijk bevestigd in mijn ogen. Ik heb nooit van Ensor gehouden, voor mij is het iemand met interessante ideeën, maar daar blijft het dan ook bij. Voor mij blijkt uit deze tentoonstelling duidelijk hoe zeer hij de mindere is van de beide anderen.

Wat me zo tegensteekt bij Ensor weet ik niet; alleszins zijn kleurenpalet (daarom hou ik evenmin van Rik Wouters of Tytgat, die vaak hetzelfde palet hanteren), maar dat kan toch moeilijk alles zijn. Maar waarom zou ik me dat verder nog afvragen. Voor de rest kan ik immers alleen maar aanraden de tentoonstelling te bezoeken.

Print Friendly, PDF & Email
Delen:
Share

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


vijf × vier =