Den Brabander en het leven

| Geen reacties

Lezers van deze website kunnen in het zopas gepubliceerde essay over Stalin in de letteren ook een afdeling vinden over Gerard den Brabanders novelle Eroïca in zakformaat.

Afgelopen week had antiquariaat Hinderickx en Winderickx een exemplaar van deze novelle in aanbieding, waar de schrijver bij wijze van opdracht waarschijnlijk een kort kwatrijn had neergeschreven, dat als volgt gaat:

Werken, eten, slapen, drinken,
Droevig is des mensen lot
Zuipen, vechten, kotsen, stinken,
Slaven, sloven dan … kapot.

In zo’n positief boek, een novelle die als een zeer persoonlijke invulling van het socialistisch realisme beschouwd kan worden, is dit wel een zeer negatieve opdracht, die de strekking van het boek volledig lijkt tegen te spreken.

Maar dat is natuurlijk niet zo. Misschien, ja waarschijnlijk drukt het kwatrijn veel beter en pregnanter uit hoe den Brabander werkelijk tegenover het leven stond dan zijn novelle. Beide aspecten zullen wel tot zijn persoonlijkheid behoord hebben. En wie kan beweren dat hij uiteindelijk geen gelijk heeft met zijn versje?!

Zelden wordt een visie op het leven zo kernachtig samengevat. En toch niet zonder ironie, die je vooral in het tweede vers moet zoeken. Die ironie brengt een beetje dubbelzinnigheid erin: meent ie ‘t of meent ie ‘t niet? Of beide tegelijk misschien?

Gerard den Brabander is een man naar mijn hart.

Print Friendly, PDF & Email
Delen:
Share

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


vijf × een =