Obermann van Senancour

| Geen reacties

SenancourTweehonderd jaar geleden verscheen de bekendste (en nog volledig onbekend gebleven) ‘roman’ van Senancour, getiteld Obermann.

Deze titel doet natuurlijk onmiddellijk denken aan het begrip ‘Übermensch’ van Nietzsche. Ook inhoudelijk zijn er wel parallellen te vinden met Nietzsche’s Also sprach Zarathustra: het belang van de bergen, de neiging zich terug te trekken uit de wereld, het elitaire, de definitie van ‘l’homme supérieur’ in lettre LXXXIV, en nog in vele details, te veel om hier op te noemen.

Zou het kunnen dat we hier met een bron van Nietzsche’s Zarathustra te doen hebben? Dat Nietzsche in de opvattingen en meningen van deze Obermann zo veel herkend heeft, dat hij zijn sleutelbegrip ernaar genoemd heeft?

Indien dat nog niet is uitgezocht lijkt het me alleszins de moeite waard daar een studie aan te wijden, waarbij men zou kunnen uitgaan van een grondige vergelijking van de twee boeken.

Print Friendly, PDF & Email
Delen:
Share

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


12 − 8 =