29.06.2017 – Droom

| Geen reacties

Twee nachten geleden voor de tweede keer – met een toch wel lange tussenpoze – dezelfde vreemde droom gehad. Ik lig in bed en de deur van de slaapkamer gaat open en geeft uit op totaal zwarte leegte (normaal gezien is de gang nooit volledig donker, er komt altijd wel een beetje licht van ergens, dakkoepels etc.) die me blijkbaar sterke angst inboezemt, in die mate dat ik probeer te schreeuwen en te roepen op D. Maar alle kreten en alle geroep blijven in mijn keel steken, kunnen niet naar buiten komen, ook al probeer ik hoe langer hoe heftiger te roepen…tot ik wakker word en gewoon in mijn bed lig, net zoals in mijn droom, alleen met de deur dicht.

In voorspellende dromen geloof ik niet; dromen zijn volgens mij de vaak nogal bizarre want onderbewuste verwerking van gebeurtenissen en conflicten die zich in de loop van de wakkere tijd ervoor hebben voorgedaan, en dat zijn meestal minstens voor een groot gedeelte inwendige, geestelijke conflicten – ook al liggen er meestal wel vast te stellen feiten aan ten grondslag. In het geval van bovenvermelde droom is dat voor zover ik kan nagaan niet het geval.

Natuurlijk is het zo dat de mens geen lichaam heeft, maar eenvoudigweg een lichaam is. Maar dat belet niet dat de geest eerder op de hoogte kan zijn van wat er in andere delen van het lichaam gebeurt dan die andere delen zelf.

(Mijn vader belde mij in de namiddag op om te zeggen dat hij ging sterven; ik trachtte hem gerust te stellen en beloofde dat ik in ’t weekend zou langs komen. Maar dat hoefde niet meer, want die nacht is hij inderdaad in zijn bed gestorven.)

Alsof die geest eerder ‘weet’ wat er aan de hand is. Dat ‘weten’ is natuurlijk geen ‘weten’ in de dagelijkse, logische, feitelijke betekenis van het woord; het is een aanvoelen, dat bijna dierlijk is, zou ik durven stellen. Een kat die ziek is en voelt dat ze kan of zal sterven, trekt zich terug in een hoekje. Dat ‘weten’.

Maar heeft dat alles iets met die droom te maken? Zijn er geen andere verklaringen?

Print Friendly, PDF & Email
Delen:
Share

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


een × twee =