18.04.15 – Willem Elias

| 2 reacties

Bon, Willem Elias heeft dus ontslag genomen als decaan en zal in september met pensioen gaan. Dat had hij, wat mij betreft niet hoeven te doen. Maar wie ben ik!?

Heel die zaak heeft me wel nogal verbijsterd.

Ten eerste zijn facebookuitlatingen. Die over Stevaert was in mijn ogen een impulsief en emotioneel statement, en als zodanig ook te beschouwen. Iets vrouwonvriendelijks zie ik er niet in. Het enige dat men hem kon verwijten was juist dat impulsieve, dat is nl. zelden goed. Ook deze keer niet. Er is immers geen aantoonbaar causaal verband tussen de klacht wegens verkrachting en de zelfmoord. Wel mag men ervan uitgaan dat die klacht de druppel geweest is die de beker deed overlopen, maar enkel en alleen om zo’n klacht pleegt men geen zelfmoord. De dame in kwestie hoeft zich daar dus helemaal niet schuldig om te voelen. Zonder haar zou er ongetwijfeld wel een andere druppel gekomen zijn om de beker te doen overlopen.

‘Pijpen en praten gaat niet samen’ is een puberale uitlating, waarin me enkel de taalfout stoort. Ook daar zie ik niets vrouwonvriendelijks in, temeer daar het nog klopt ook.

En wat DSK betreft, mijns inziens hoef je geen literatuurwetenschapper te zijn om de ironie van de uitspraak ‘als je nou al geen kamermeisjes meer mag neuken’ in te zien. Maar in de kringen, die op deze uitspraken met een ware hetze – zoals we die vooral van het buitenland, met name het fascistoïde Duitse blad ‘Bild’ kennen – gereageerd hebben, heeft men van het begrip ironie waarschijnlijk nog nooit gehoord.

Er zijn in heel deze onverkwikkelijke zaak dus duidelijk twee slachtoffers. Op de eerste plaats de verkrachte dame, die het slachtoffer is van twee individuen, nl. op de eerste plaats Stevaert (ook al is dat niet bewezen), en op de tweede plaats van Elias en zijn inderdaad domme en ondoordachte opmerking.  Maar ook Elias zelf is een slachtoffer, en wel van de dictatuur van de politieke correctheid – ‘de onwelriekende gleuvenbrigade’ zoals Komrij dat al in 1983 noemde, op kop.

Sta me toe uit dit laatste een beetje te citeren:

“Stupiditeiten, mits uitgesproken door een feministe, worden in vrouwenfront-kringen zonder slag of stoot voor hogere wijsheden versleten. Wanneer een feministe een open deur intrapt vallen haar mede-feministes om van verbazing over de nieuwheid van haar inzicht. Wie uit een feministische nek kletst is al een halve filosoof. Kritiekloos bestempelen deze zusters elkaars oogkleppen als lichtende bakens in de nacht.” (Dit helse moeras, p. 57).

En hij eindigt:

“…ga in je eigen kring op zoek naar de kampbeulen, in je eigen hart naar prikkeldraad.” (ibidem, p. 63)

Wat mij betreft is Willem Elias in heel deze zaak het grootste slachtoffer. Omdat hij geen verweer heeft tegen de anonieme dictatuur van die door onwelriekende vertegenwoordigers van het politicaille zelfs in wetten gegoten politieke correctheid. Afschaffen gewoon, die wetten tegen seksisme (ik wist niet eens wat dat was, heb het moeten opzoeken), racisme, loochening van die en die (maar niet van vele andere) genocides, en al de andere stompzinnige rommel van dezelfde soort.

Maar ik ben natuurlijk a male chauvinist pig.

political-correctness-quotes-5

Print Friendly, PDF & Email
Delen:
Share

2 reacties

  1. Nog een uitspraak van deze heer van stand : “een kut kan niet door één man versleten worden”, … ook niet vrouw-onvriendelijk zeker ?

    • Vooral even dom en puberaal als andere uitspraken.
      Of even imbeciel als iemand die zich verbergt achter een pseudoniem als ‘kutmans’. Uit lafheid waarschijnlijk.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


3 × een =