14.09.14 – Decadentie

| Geen reacties

Het moet ergens in het midden van de jaren zestig van de vorige eeuw geweest zijn, dat Uitgeverij De Arbeiderspers begonnen is met de reeks ‘Privé-domein’, waarin enkel ego-documenten (dagboeken, brieven, autobiografieën…) gepubliceerd zouden worden. De reeks bestaat nog altijd, en heeft terecht een uitstekende faam verworven als een van de meest prestigieuze uitgeversprojecten in de Nederlanden. Er moeten inmiddels toch al enkele honderden delen van verschenen zijn.

privedomein

Tot voor zeer kort waren al de boeken in de reeks op dezelfde manier gedrukt en uitgegeven. Ze werden gedrukt in katernen, die dan uiteraard ingenaaid werden. Maar daarna werden ze niet ingebonden, maar gebrocheerd, dit is gelijmd. Zo krijg je paperbacks, een boekvorm die je kunt situeren tussen de bijna altijd alleen gebrocheerde pocket en het in katernen gebonden boek.

Een dergelijk boek leest niet alleen handig, het is ook sterker en gemakkelijker dan een echt gebonden boek. Bij dit laatste wordt het boekblok (de verzameling katernen) immers niet direct aan de omslag vastgemaakt, maar via zgn. schutbladen. Critici beweren dat paperbacks gemakkelijk stukgaan, maar als een goede lijm gebruikt wordt, klopt dat geenszins. Wel hangt het natuurlijk van de lezer af in hoeverre hij de rug kapotplooit of niet.

De laatste delen in de reeks ‘Privé-domein’ zijn echter geen paperbacks meer, maar doodgewone pockets: losse blaadjes worden met lijm aan een omslag vastgemaakt. Dat is niet enkel de goedkoopste manier van uitgeven, maar ook de slechtste: er komen immers veel gemakkelijker knepen in de rug, waardoor het boek als het ware uit elkaar valt. En als er slechte lijm, of te weinig lijm gebruikt wordt (wat me het geval lijkt te zijn) kan het zelfs gebeuren dat je op een bepaald ogenblik met een verzameling losse blaadjes zit.

Ik zou zeggen: hou er dan liever gewoon mee op en stop de reeks. Want dit is een vorm van decadentie.

Print Friendly, PDF & Email
Delen:
Share

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


20 − vijftien =