12.03.14 – Over Lezen

| Geen reacties

lezen-1‘Waarom schrijven?’, vroeg Hermans zich af.

‘Waarom lezen?’, vraag ik me al een hele tijd af.

Omdat ik het al meer dan een halve eeuw gewend ben, zou ik kunnen antwoorden. Maar dat zegt natuurlijk niets.

Vraag is: waar komt het initiële lezen vandaan? Wat betekende/betekent het?

Als ik de verhalen mag geloven werd ik als kind woedend als mij niet onmiddellijk de titels van de kranten en de grote letters op de affiches in het café werden voorgespeld. Dat gebeurde dan ook, en zodoende kon ik al lezen voor ik het in de lagere school leren moest.

Ik denk niet dat het mij kwaad heeft gedaan, ook al las ik al rap alles wat gedrukt was, van het parochieblad over de krant (Het Laatste Nieuws was dat thuis – niet echt een krant, hoewel toen wellicht toch nog iets meer dan nu) tot, uiteraard beeldverhalen: Nero, Suske en Wiske enz. En al vlug ook jeugdboeken. Aan enkele daarvan heb ik nog vage herinneringen.

Maar vanwaar die drang om te lezen? Vermoedelijk was het slechts éen van de vele mogelijkheden die bestonden om de wereld, je wereld te leren kennen en beheersen, en dus éen van de vele mogelijkheden waarin het Nietzscheaanse Der Wille zur Macht vorm van krijgen. Want meer betekent dat natuurlijk niet: greep krijgen op, heerschappij verwerven over je eigen leven en je eigen wereld. Een onbewust proces uiteraard. En dat dat proces zich middels lectuur afspeelt, is géén keuze, maar eerder toeval. Het had dus net zo goed iets anders kunnen zijn.

Maar het werd dus lezen, tot op de dag van vandaag. En waarschijnlijk is de diepste drijfveer om ermee door te gaan nog steeds dezelfde: leren, kennis verwerven, en zodoende wellicht iets te kunnen vastgrijpen van de chaos die het leven en de wereld is, het geheim achter het heelal een heel klein beetje te kunnen benaderen.

Dat is uiteraard zeer hoog gegrepen, veel te hoog zelfs. Maar soit. Iets minder is voor mij trouwens ook al goed genoeg. Ik ben niet echt veeleisend meer wat lectuur betreft. Maar wel lees ik nog steeds alles door elkaar.

Print Friendly, PDF & Email
Delen:
Share

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


vijf × vier =