19.03.14 – Het Vlaanderen van De Wever

| Geen reacties

Gisteren een interview in Humo met de VUB-politicoloog Jonathan Holslag, waarin hij o.m. stelt dat de toekomst van Europa militair beslecht zal worden, hetgeen dus betekent, zo denk ik toch, dat ook hij een oorlog in Europa verwacht, vroeg of laat. Ik ben dus gelukkig niet de enige. Maar wel hoop ik uiteraard dat we ons beiden vergissen.

Vanwaar die angst voor oorlog komt? Uit mijn jeugd uiteraard, waar de laatste oorlog (en bij de grootouders de beide wereldoorlogen) nog dagelijks aanwezig was, uitgesproken of onuitgesproken. Met dat laatste bedoel ik dat ik pas later begreep hoe bepaalde menselijke verhoudingen in de generatie van mijn ouders door die oorlog getekend waren, vaak in negatieve zin. Waarschijnlijk komt trouwens ook mijn antifascisme daarvandaan, maar dat werd later vanzelfsprekend sterk gevoed door een overvloed aan lectuur over die oorlog.

***

hostynEnkele dagen geleden het verkiezingspamflet van Koen Hostyn, Het Vlaanderen van De Wever (EPO, Antwerpen, 2014) gelezen. Snel gelezen, want het enige voordeel van een dergelijk boek voor mij is dat alles er nog eens op een rijtje wordt gezet. Maar met het meeste erin was ik het natuurlijk al lang eens. Maar wat ik me afvraag: kan een dergelijk boek iemand overtuigen? Of worden dergelijke werken enkel geschreven voor de eigen achterban (waar ik me, ondanks het feit dat ik met de inhoud grotendeels akkoord ga, niet bijreken)? Ik weet het niet. En belang heeft het niet. Want De Wever zal natuurlijk de verkiezingen (waar ik niet aan mee zal doen wegens verblijf in het buitenland) winnen, waardoor de zwartzakken van het VNV uiteindelijk toch naar naar de macht zullen grijpen. Zoals in 1989 de moffen hun oorlog in Europa toch nog gewonnen hebben.

Print Friendly, PDF & Email
Delen:
Share

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


drie × drie =