Hoofddoek

| Geen reacties

Germain NouveauEr is weer veel te doen de laatste tijd over het dragen van hoofddoeken door moslima’s, nadat enkele athenea in Antwerpen dat verboden. Zelf wens ik daar geen mening over te hebben, omdat het volgens mij vanuit welke richting je het ook bekijkt, steeds alleen maar gaat over Kurieren am Symptom. Het echte probleem ligt elders. Alle argumenten kloppen immers, zowel van de ene als van de andere kant. Zodat het enkel een kwestie is van macht, zoals altijd. Wie de macht heeft, heeft het gelijk, heeft het recht en heeft de waarheid.

Het onderstaande gedicht van Germain Nouveau dateert uit het einde van de negentiende eeuw, lang vooraleer er van enig probleem sprake was dus. Maar plots krijgt het een verrassende actualiteit die het voorheen nooit gehad heeft. Of het de zaken anders ziet, weet ik niet, alleszins legt het wel een vinger op een achtergrondwonde die nu veelal onuitgesproken blijft. Bekijk de focalisatie in dit gedicht maar eens.

“MUSULMANES

à Camille de Sainte-Croix.

Vous cachez vos cheveux, la toison impudique,
Vous cachez vos sourcils, ces moustaches des yeux,
Et vous cachez vos yeux, ces globes soucieux,
Miroirs pleins d’ombre où reste une image sadique;

L’oreille ourlée ainsi qu’un gouffre, la mimique
Des lèvres, leur blessure écarlate, les creux
De la joue, et la langue au bout rose et joyeux,
Vous les cachez, et vous cachez le nez unique !

Votre voile vous garde ainsi qu’une maison
Et la maison vous garde ainsi qu’une prison;
Je vous comprends : l’Amour aime une immense scène.

Frère, n’est-ce pas là la femme que tu veux :
Complètement pudique, absolument obscène,
Des racines des pieds aux pointes des cheveux ?”

Print Friendly, PDF & Email
Delen:
Share

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


twee × 3 =