Volkswagen Vorst en het VBO

| Geen reacties

Je mag ervan uitgaan dat Volkswagen Vorst binnen niet al te lange tijd volledig zal sluiten, en dat dus niet alleen de 4000 arbeiders van nu (plus de velen van de toeleveringsbedrijven) hun job zullen verliezen, maar op termijn ook de resterende 1500.

Tussen alle reacties op deze zoveelste uiting van kapitalistische logica valt mij vooral die van de baas van het VBO, Rudi Thomaes op; waarschijnlijk weet de man zelf niet meer hoe cynisch op het crapuleuze af zijn oproep voor meer en meer loonmatiging wel is.

Ongeacht het feit dat dit soort volk nog nooit in zijn hele leven ook maar één frank, één cent of één centiem ingeleverd of gematigd heeft, toont dit soort provocatieve uitspraken aan wat de logica is achter de eis tot loonmatiging, waar die eis, als hij consequent doorgevoerd wordt, uiteindelijk toe leidt.

[foto:  naar Josh White’s Chain Gang Songs]

  • Arbeidskracht die totaal flexibel is.
  • Arbeidskracht die dag en nacht ter beschikking staat van de patroon.
  • Arbeidskracht die niet meer aan uren gebonden is, maar moet werken als de patroon dat wil, desnoods zestien uren achter elkaar als de ‘economische noodzaak’ er is.
  • Arbeidskracht waaraan je geen loon meer hoeft uit te betalen.
  • Arbeidskracht die op kosten van de staat ‘gehuisvest’ (in barakken) en ‘gevoed’ (met een stuk beschimmeld brood en een kom watersoep per dag) wordt.
  • De doodstraf voor wie weigert in dat systeem mee te stappen.
  • En uiteindelijk het recht voor het patronaat om de resten van de arbeidskracht ook nog nuttig en economisch te mogen gebruiken: lampenkappen van de huid (zeker als er prachtige tatoo’s opstaan), kattenvoer van het resterende spierweefsel en de ingewanden, en lijm van de beenderen.

De kosten zoveel mogelijk drukken, nietwaar, en niks verloren laten gaan.

Moet ik erbij voegen dat dit op de maat van de patroons geschreven systeem, ja deze natte droom van alle patroons in de geschiedenis al bestaan heeft? Nog niet zo lang geleden? In een koppel dorpen in Polen? Die naar de mooie Duitse namen Auschwitz en Birkenau luisterden? En waar het Duitse patronaat, waar de Vlamingen zich o zo graag aan spiegelen, o zo blij mee was?

Print Friendly, PDF & Email
Delen:
Share

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


11 − vier =