Grondwet

| Geen reacties


Half mei 2005 was ik in Münster en Osnabrück, net toen het Duitse parlement de Europese grondwet had goedgekeurd. Toen heb ik ook voor het eerst exemplaren van de Tageszeitung gekocht en gelezen (in het zuiden van Duitsland heb ik die nooit gevonden). Naar aanleiding van die stemming heb ik het volgende satirische berichtje uit de voorpagina geknipt, dat mijns inziens waard is bewaard te worden:

Hurra,
meine Damen und Herren!

Yippie, wir sind drin. Wir haben die Verfassung, hurra, heissa, hopsassa! Wir sind Europa! Yeah, yeah, yeah! Olé, olé, olé, olé, Super-Europa, olé! Geil, Europa, wir kommen! Jetzt geht’s lo-os, jetzt geht’s lo-os! Brüssel, Brüssel, wir fahren nach Brüssel! Hurra! Einer geht noch, einer geht noch rein! We are the Champions, we are the Champions! Eu-ro-pa, wir lieben dich!

Und jetzt bitte alle aufstehen. Die Hymne:

Europa, Europa über alles,
Über alles in der Welt,
Wenn es stehts zu Schutz und Trutz
Brüderlich zusammenhält,
Von der Maas bis an die Memel,
von der Etsch bis an den Belt –
Europa, Europa über alles,
über alles in der Welt!”

Ook dergelijke teksten maken deel uit van de literatuur, ook al zijn ze zo nauw verbonden met de politieke actualiteit, dat het al na zeer korte tijd onmogelijk zal zijn nog goed te weten waar het over gaat.

Te meer, daar de Fransen vandaag, en de Nederlanders volgende woensdag die grondwet waarschijnlijk zullen afkeuren. Waarvoor beide een hartelijke pluim verdienen.

Print Friendly, PDF & Email
Delen:
Share

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


elf + 14 =